VIKTIG INFORMATION OM MONTERING & UNDERHÅLL AV CYKELN

Vad skall jag göra innan första cykelturen?

  • Kontrollera att styre, däck, pedaler och sadel sitter fast.
  • Om du inte redan gjort det, justera styret och sadeln i passande höjd.
  • Se till att du vet hur växlar och bromsar fungerar.
  • Kontrollera att däcken är ordentligt pumpade. Använd en tryckmätare för att kontrollera däcktrycket (det rekommenderade trycket står på sidan på däcket).

Vad jag skall göra före varje cykeltur !

  • Kontrollera däcktrycket och tillståndet (utbuktningar, sprickor osv.).
  • Kontrollera växel- och bromsfunktion.
  • Styrning – kontrollera att bultarna till styret är åtdragna genom att hålla framhjulet mellan knäna och försöka vrida styret.
  • Kontrollera att hjulen sitter fast, särskilt framhjulet. Lyft framänden på cykeln och snurra lätt på hjulet för att kontrollera säkerheten.
  • Problem med cykeln som upptäcks vid säkerhetskontroll, eller när du cyklar, skall åtgärdas omedelbart. Underlåtenhet att göra det kan orsaka framtida problem och eventuell olycka.

Behöver min cykel från Velorbis regelbunden skötsel och underhåll?

Även om din klassiska cykel från Velorbis är konstruerad för minimala krav på service, är regelbundet underhåll och enkel vård avgörande för att cykeln ska fungera smidigt.

Rengöring:

En ren cykel är inte bara snygg, den är mer pålitlig då skador blir lättare att upptäcka. Rengör din cykel med bilschampo (använd inte rengöringsprodukter som innehåller salter) och en mjuk borste eller svamp. Se till att skinnsadeln och/eller skinnhandtagen inte blir blöta. Glöm inte att rengöra hjul och däck – inte bara för att du ser eventuellt glas eller grus som fastnat i däcket, om du får punktering är det trevligare att reparera ett rent däck än ett smutsigt. Om du bor på kusten eller cyklar på saltade vintervägar måste du rengöra din cykel för att förebygga rostangrepp.

Smörjning:

Väldigt få delar på din klassiska cykel från Velorbis kräver smörjning. Om din cykel har en utanpåliggande kedja, fungerar ett smörjande kedjespray, som appliceras regelbundet, speciellt efter vått väder, bra. Olja är bra men drar åt sig smuts. Om kablarna är stela, smörj dem med WD40 eller liknande. Nav, pedaler och vevlager är förslutna. Bakre nav (3 och 7 växlar) kan må bra av fettbyte var femte till tionde år (fråga på din lokala cykelaffär).

Komponenterans livslängd:

Det finns för många omständigheter för att exakt kunna förutsäga genomsnittlig livslängd på komponenterna. Det bästa sättet för att upprätthålla säkerheten är att underhålla din cykel regelbundet (eller lämna in den på service) och att lyssna på cykeln när du cyklar – allt knarrande eller gnisslande bör undersökas och åtgärdas så snart som möjligt. Om du cyklar mycket kommer du att lära känna din cykel och blir bättre på att upptäcka konstiga ljud så fort de uppstår. Om du är tung kommer kedjor, kuggar, lager m.m. att slitas ut fortare än genomsnittligt. Inga cykelkomponenter håller för evigt – lyssna på din cykel och byt ut innan de går sönder helt. Om du är osäker, få ett expertutlåtande från din lokala cykelaffär.

Regelbundet slitage:

Det är viktigt att du sköter om din cykel och reparerar den så snart som möjligt om det behövs. Det som börjar med ett litet klickande ljud kan leda till en trasig eker, vilket kan leda till fler trasiga ekrar och ett däck som viker sig – och som i sin tur kan orsaka olyckor och skador. En sliten kedja leder till förtida utslitning av kuggar och kedjedrev. Att cykla med lågt däcktryck leder till att däcken blir förstörda. Om pedalarmen är lös slits konan snabbt ut och måste bytas. Om du regelbundet ser över cykeln sparar du både besvär och pengar, och din cykel blir säkrare.